Navigatie

Sleutjes Spook

Sleutjes Spook
Sleutjes Spook
Sleutjes Spook
Sleutjes Spook

Kunstenaar: Andre Lassen
Straatnaam: Van Beverwijkstraat 22
  Schijndel
Materiaal: Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 1981

Omschrijving:

Schijndel heeft een echt spookverhaal, een oude legende. Het Spookslot van Schijndel, beter bekend als het Sleutjes spook. Al in 1890 schreef ene Theodorus Welvaarts het verhaal op. Zijn verhaal werd rond 1950 herschreven door Zuster Theresa van de Schijndelse Zusters van Liefde. 

Langs de Steeg, de weg tussen Schijndel en Heeswijk, heeft een kasteeltje gestaan. Volgens het verhaal wordt de toren van dit sleutje (slot) bewoond door een spook. Het is een uitgemergelde grijsaard die geketend en gevangen boete doet, omdat hij zijn vader heeft vermoord. 'Moge het verhaal een heilzame waarschuwing zijn voor ouders vergetende kinderen...', waarschuwt Welvaarts in zijn voorrede. Van het kasteeltje is in Schijndel niets meer terug te vinden.

André Lassen (1949 - 2016) woont en werkt in Amsterdam. Hij ontving zijn opleiding op de Amsterdamse grafische school. Verder genoot hij geen opleiding en leerde hij in de praktijk van alle dag. In1970 kreeg hij bekendheid in de Avenue met sieraden geïnspireerd op Tolkien's trilogie 'In de ban van de ring'. Hij had exposities in Amsterdam, Londen, Basel en New York.

Link naar een videoportret van André Lassen.

 

Plattegrond: