Navigatie

Heilig Hart Beeld

Heilig Hart Beeld
Heilig Hart Beeld
Heilig Hart Beeld

Kunstenaar: August ( Augustinus Franciscus Henri) Falise (1875 - 1936) Meer informatie
Straatnaam: Heilig Hartplein
  Veghel
Materiaal: Brons, Graniet
Jaar van plaatsing: 1924

Omschrijving:

Het is een metalen beeld van de fameuze kunstenaar August Falize. Het beeld is in 1924 aangekocht door de gemeente Veghel ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van Deken Franssen. Lang heeft het bij de voormalige HH kerk gestaan. Nadat deze kerk is afgebroken en het HH Plein in 2014 is gerenoveerd is het beeld weer teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie HH Plein. Het bijbehorende hekwerk is in originele vorm toegevoegd.

Dit krachtige beeld van Christus heeft een geheel eigen stijl. Het beeld behoort op de prachtige hardstenen Art Deco sokkel te staan zodat de blik, die naar beneden is gericht ons toekijkt. Waarschijnlijk is dit beeld het oudste autonome monumentale beeldhouwwerk in Veghel.

De kunstenaar August Falise 1875-1936 werd geboren in een dorp in de nabijheid van Luik. In zijn tijd was hij een van de toonaangevende kunstenaars, die vele monumentale beeldhouwwerken in Nederland en Belgi� heeft vervaardigd. August Falise is ook de maker van o.a. het standbeeld van Jeroen Bosch in Den Bosch. Naast beeldhouwer was hij ook een vermaard medailleur. Hij was als docent verbonden aan de St.Joost academie in Den Bosch. Falise is vele malen voor zijn oeuvre bekroond o.a. de Pauselijke Gregorius orde en de Belgische kroonorde.

Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/august_falise

Plattegrond: