Navigatie

Highland Division Memorial

Highland Division Memorial
Highland Division Memorial
Highland Division Memorial

Kunstenaar: Alan Beattie Herriot
Straatnaam: Europalaan, Kruising Structuurweg
  Schijndel
Materiaal: Brons, Graniet
Jaar van plaatsing: 1994

Omschrijving:

Het monument Highland Division Memorial in Schijndel is een bronzen beeld van een kinderfiguur dat bloemen geeft aan een mannenfiguur met doedelzak. Het beeld is geplaatst op een granieten voetstuk met het embleem van de Highland Division en een plaquette. 

Het monument herinnert de inwoners van Schijndel aan de bevrijding van het dorp door de Schotse 51st Highland Division in het kader van operatie 'Market Garden'. Het gedenkteken is een geschenk van de Highland Division ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding en benadrukt de noodzaak van het waarborgen van vrede.  Het werd voor het eerst onthuld op 23 oktober 1994 op de Vlagheide. Op 15 september 1996 is het monument op zijn huidige plaats opnieuw onthuld. 

Op de plaquette staan de acties van deze division. Ook hun motto staat er op in het Gaelic en luid: 'La a bhlair's math na cairdean'. Het betekent: 'Op de dag van een veldslag is het goed om vrienden te hebben'. Voor het monument is een haag in de vorm van hun embleem (HD) geknipt.

Plattegrond: