Navigatie

De Kloek

De Kloek
De Kloek
De Kloek
De Kloek

Kunstenaar: Dolf (Adolf Egbert Adriaan Marie) Wong Lun Hing (1921 - 2017) Meer informatie
Straatnaam: Lidwinahof 23
  Schijndel
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 1984

Omschrijving:

Het monument 'De Kloek' herinnert de inwoners van Schijndel aan de bescherming en verzorging die de Zusters van Liefde van het Lidwinaklooster tijdens de Tweede Wereldoorlog aan 27 Amerikaanse parachutisten hebben geboden.

Met operatie 'Market Garden' (een offensief van 17 tot 26 september 1944) wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen veiligstellen, zodat vanuit België de grondtroepen over deze bruggen naar het IJsselmeer konden oprukken. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied ('de Corridor') behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Tijdens de operatie zijn duizenden Amerikaanse parachutisten op Brabantse bodem neergekomen. Sommigen kwamen echter buiten het voor hen bestemde gebied neer. Midden in vijandig gebied waren ze dan aangewezen op hulp van de plaatselijke bevolking voor onderdak en voedsel.

Het monument is een bronzen beeld van een kip die haar jongen beschermt tegen de bedreiging van een roofvogel. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk.

Meer informatie: www.schijndelwiki.nl

 

Plattegrond: