Navigatie

Heilig Hartbeeld Schijndel

Heilig Hartbeeld Schijndel
Heilig Hartbeeld Schijndel
Heilig Hartbeeld Schijndel

Kunstenaar: Jan Custers
Straatnaam: Vicaris van Alphenstraat
  Schijndel
Materiaal: Brons, Graniet, Kalksteen
Jaar van plaatsing: 1922

Omschrijving:

Op de hoek van de Markt en de Vicaris van Alphenstraat aan de linkerzijde van de Heilige Servatiuskerk staat het Heilig Hartbeeld van Schijndel. Het beeld, een rijksmonument, was een geschenk van de Schijndelse parochianen ter ere van het zilveren priesterfeest van priester Henri Donders (1870-1932). Het werd in 1922 vervaardigd door beeldhouwer J. Custers. Het stond oorspronkelijk bij de kruising van de Kluisstraat met de Hoofdstraat en is in 1957 naar de huidige locatie verplaatst

Het kalkstenen H. Hartbeeld is één van de eerst geplaatste beelden in Schijndel en weerspiegelt een boeiend stuk kerkgeschiedenis in de kleine gemeenschap. Het bouwsel waarop het kalkstenen beeld staat bestaat uit een hoge granieten sokkel met lagere gebogen armen. De zittende Christus is gekleed in een lange tunica en hij heeft een gekroond heilig hart met stralenkrans op de borst.

In de jaren 20 zijn veel Heilig Hartbeelden gemaakt en geplaatst. In 1920 werd namelijk de 17de-eeuwse kloosterzuster Maria Margaretha Alacoque heilig verklaard, omdat ze een aantal visioenen had gehad, waarbij Jezus aan haar verscheen.

Plattegrond: