Navigatie

Het Gesprek

Het Gesprek
Het Gesprek
Het Gesprek

Kunstenaar: Pieter Hermanus d' Hont (1917 - 1997) Meer informatie
Straatnaam: Markt 17, Voor de Sint Servatiuskerk
  Schijndel
Materiaal: Brons, Vietnamees hardsteen
Jaar van plaatsing: 1984

Omschrijving:

Tijdens een bezoek van de toenmalige nuntius van Franrijk, Angelo Roncalli (de latere paus Johannes XXIII), aan Nederland in 1958, stond in verschillende kranten een foto van een gesprek tussen Roncalli en de aartsbisscop van Florence, Elia Dellacosta. Pieter d'Hont, een bewonderaar van paus Johannes XXIII, maakte in 1960 met behulp van deze foto het kunstwerk 'Het Gesprek'.

In dit bronzen beeld voeren de twee prelaten (geestelijke van hoge rang) een serieus gesprek. Ze staan naar elkaar gebogen en gaan helemaal op in hun gesprek. De voelbare concentratie maakt het beeld bijzonder. Opvallend is ook de grove afwerking van het beeld. Dit is typerend voor het werk van Pieter d’Hont. Groter exemplaren van het beeld staan in Kerkrade, Nijmegen en Zwijndrecht. Een klein exemplaar is ook in Driebergen-Rijsenburg te vinden.

Pieter d'Hont (1917 - 1997) behoort tot de generatie beeldhouwers die zich ontwikkelde in de naoorlogse jaren waarin het groeiend aantal openbare opdrachten zorgden voor een bloei van de Nederlandse beeldhouwkunst. Een monumentale en toch ingetogen vormexpressie, is het karakteristiek van de beeldhouwkunst van Pieter d'Hont. Hij behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de figuratieve traditie in de Nederlandse beeldhouwkunst. 

Plattegrond: