Navigatie

Boomkompas

Boomkompas

Kunstenaar: Marielle Lapidaire
Materiaal: Boom
Jaar van plaatsing: 2008

Omschrijving:

Het Boomkompas is een permanent kunstwerk uit 2008 door Marielle Lapidaire, in opdracht van Staatsbosbeheer. Aan de Structuurweg in Schijndel – bij het Ommetje Smaldonk – realiseerde Mariëlle op een terrein van Staatsbosbeheer het Boomkompas. In het midden van het terrein staat een eik, een verwijzing naar het wapen van Schijndel. Schijndel dankt haar naam aan de eik. ‘Skin’ is de schors van de eik die werd gebruikt om leer te looien. En er stond in het verleden een heilige eik in het gebied (een koortsboom).

Om de eik is een boombank geplaatst van waaruit acht paden lopen naar de vier windrichtingen en vier tussenwindrichtingen. Aan het eind van elk pad staat een boom die een windrichting en jaargetijde verbeeldt met bijbehorende karaktertrekken. Bomen hebben net als mensen een eigen aard, een eigen natuur. Omdat de karaktertrekken van de bomen zijn benoemd kan de bezoeker van het terrein zich herkennen in een bepaalde boom. De bomen langs het Ommetje Smaldonk worden zodoende minder anoniem. Ze geven het landschap een bijzondere betekenis.

Het Boomkompas is een levend kunstwerk. De komende jaren zal het alleen maar groeien. De karaktertrekken van de bomen zullen dan des te sterker naar voren komen. Sommige bomen zullen snel en krachtig groeien en een lang leven kennen, andere bomen zullen gestaag traag groeien of in verhouding klein blijven.

Plattegrond: