Navigatie

Geronimo-monument

Geronimo-monument Geronimo-monument
Geronimo-monument Detail Geronimo-monument
Geronimo-monument Geronimo-monument in de omgeving

Kunstenaar: Onbekend
Straatnaam: Zandvliet 11
  Eerde
Materiaal: Baksteen, Mozaïek
Jaar van plaatsing: 1981

Omschrijving:

Het Geronimo-monument herinnert de inwoners van Eerde (gemeente Veghel) aan de landing op 17 september 1944 van het 501ste Regiment van de 101ste Airborne Divisie in het kader van operatie 'Market Garden'. De drie kleine gedenkstenen vóór het 'Geronimo-monument' herinneren aan de 12 Britse en 48 Amerikaanse militairen de in september 1944 in Eerde zijn gesneuveld en de 9 burgers uit Eerde die in de strijd zijn omgekomen.

Met dit grote offensief van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Hierna zouden Britse grondtroepen deze bruggen gebruiken om door te storen naar het IJsselmeer.  

Het 501ste Regiment heeft onder commando van Kolonel Howard R. Johnson na de landing in het droppingsgebied bij Veghel de bruggen over de Aa en de Zuid-Willemsvaart veroverd. In samenwerking met leden van de plaatselijke bevolking uit Veghel werden deze bruggen versterkt om het gewicht van de tanks te kunnen dragen. Om 'de Corridor' (ofwel 'Hell's Highway') van Eindhoven naar Arnhem te verdedigen, ontstond op 24 september 1944 in de zandduinen bij Eerde (gelegen tussen Schijndel en Veghel) een zwaar gevecht tussen het 501ste Regiment en de bezetter. Duitse troepen slaagden er op deze dag in om de Corridor ten zuiden van Eerde te doorbreken en enkele dagen te bezetten. Dit wordt algemeen beschouwd als de doodsteek voor Operatie Market Garden.

Het monument is ontworpen en vervaardigd door enkele Eerdse burgers en in 1981 onthuld door 501ste Regiment veteraan Jack Thornton.

Het monument in Eerde (gemeente Meierijstad) is een ronde gedenksteen, geplaatst op een bakstenen voetstuk. Op de gedenksteen is het logo van het 501ste Parachute Infanterie Regiment afgebeeld. Het logo bevat een parachute en een beeltenis van het Indianenopperhoofd Geronimo. In zijn hand houdt hij een bliksemschicht. Op het voetstuk is een plaquette aangebracht.

Meer informatie: www.4en5mei.nl 

Plattegrond: