Navigatie

Oorlogsmonument Zuid-Willemsvaart

Oorlogsmonument Zuid-Willemsvaart
Oorlogsmonument Zuid-Willemsvaart
Oorlogsmonument Zuid-Willemsvaart

Kunstenaar: Onbekend
Straatnaam: Sluishoek
  Veghel
Jaar van plaatsing: 1941

Omschrijving:

Dit monument herdenkt zeven op deze locatie gesneuvelde Nederlandse militairen. Op 11 mei 1940 is bij de verdediging van de Sluisbrug in Veghel aan de zuidkant van de Zuid-Willemsvaart een aantal Nederlandse militairen gesneuveld na hevige en een standvaste verdediging. Een aantal van hen is begraven op het kerkhof van de parochie in Zijtaart.

Naast de 7 op het monument vermelde soldaten, is nog een 8e militair gesneuveld: Gerardus Antonius Trines uit Eindhoven. Gerardus was dienstplichtig sergeant. Hij is op 11 mei 1940 ernstig verwond geraakt nabij de Veghelse Brug in Veghel, naar Huize Lidwina in Schijndel vervoerd en daar op 13 mei 1940 gestorven.

Op 21 september 1941 werd het monument voor de gevallen soldaten op de kanaaldijk onthuld. Indien pastoor Smolenaars zijn zin gekregen had, zou het monument geplaatst zijn op de plaats waar de weg van de Doornhoek uitkomt op de kanaaldijk. Daar zijn namelijk vier of vijf soldaten gesneuveld. De gemeente Veghel verleende echter alleen toestemming als het monument op de grens van de parochie Zijtaart en Veghel geplaatst werd, wat gebeurde.

Meer informatie: www.zijtaart.nl/dodenherdenking

Plattegrond: