Navigatie

Lancaster-monument

Lancaster-monument Drie bronzen plaquettes op een betonnen voetstuk
Lancaster-monument Plaquette met tekst en embleem van het 49ste squadron van de Royal Air Force

Kunstenaar:
Straatnaam: Veerstraat
  Boerdonk
Materiaal: Beton, Brons, Cortenstaal
Jaar van plaatsing: 2008

Omschrijving:

Het Lancaster-monument in Boerdonk (gemeente Meierijstad) is opgericht ter nagedachtenis van de zeven omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die op 17 juni 1943 nabij het dorp is neergestort. In de ochtend van 17 juni 1943 was de RAF Lancaster ED 497 van het 49ste squadron onderweg naar zijn basis na een bombardementsvlucht op Keulen. Boven Boerdonk werd de bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer bij het erf van boerderij Penninx. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Hun stoffelijke resten liggen begraven op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Eindhoven-Woensel.

De oprichting van het monument was een initiatief van Dhr. Ad van Zantvoort en Andrew MacDonald. Met de hulp van de gemeente Veghel en een ooggetuige van de vliegtuigcrash, de heer Antoon Verbakel, is het gedenkteken gerealiseerd. De plaquette is onthuld op 14 juni 2008 door demissionair wethouder Jan Kerkhof en Andrew MacDonald en zijn vader, nabestaanden van de tijdens de crash omgekomen piloot Charles Dunnet.

Het monument bestaat uit 3 bronzen plaquettes en een in cortenstaal uitgefreesd reliëf. De bronzen plaquettes zijn omlijst door een goudkleurige rand. Op de eerste plaquette is het embleem van het 49ste squadron van de Royal Air Force en een tekst aangebracht. De plaquettes rusten op een betonnen voetstuk.

Meer informatie: www.4en5mei.nl 

Plattegrond: