Navigatie

Monument voor Britse Militairen Olland

Monument voor Britse Militairen Olland Monument voor Britse Militairen Ollandseweg Olland

Kunstenaar:
Straatnaam: Ollandseweg 98
  Olland
Materiaal: Brons, Hardhout
Jaar van plaatsing: 1994

Omschrijving:

Het Monument voor Britse Militairen is opgericht ter nagedachtenis van twee bemanningsleden van een Britse Sherman-tank die op de weg tussen Sint-Oedenrode en Olland (Rijsingen) sneuvelden. De namen van de twee slachtoffers zijn Stanley Matthews en John Thorogood. De omgekomen soldaten behoorden tot het 44ste Royal Tank Regiment. Op 21 september 1944, tijdens de operatie Market-Garden, verleende het C-squadron van dit 44ste Royal Tank Regiment met twee tanks assistentie aan de B-compagnie van het 502e Regiment van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie. De opdracht was de Duitsers te verdrijven in de richting van Olland.

Al ter hoogte van Rijsingen kwam de opmars tot stilstand. Hun shermantank werd in de flauwe bocht ter plaatse beschoten door de Duitsers. De tank werd door twee anti-tankgranaten getroffen en kwam tot stilstand in een sloot tegenover de boerderij waar toen de familie van Weert woonde. Stanley Matthews werd op slag gedood. De overige bemanningsleden probeerden te ontvluchten. John Thorogood werd echter bij het oversteken van de Ollandseweg door een Duitse scherpschutter gedood. Twee personen wisten toch te ontkomen. De tank brandde geheel uit.

Toen de broer van John Thorogood, George, in 1994 ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding van Brabant een krans met klaprozen wilde komen leggen op de plaats waar zijn broer John gesneuveld was, hebben vrienden en buurtbewoners het initiatiefgenomen op deze plaats een blijvend gedenkteken op te richten als nagedachtenis aan deze twee gewone jonge Britse soldaten die hier de bevrijding kwamen brengen.

Het monument, een bronzen plaquette op een hardhouten paal met bloemenrelïef, is op 16 september 1994 door George Thorogood onthuld.

Plattegrond: