Navigatie

Airborne-monument Veghel

Airborne-monument Veghel
Airborne-monument Veghel

Kunstenaar: Niel (Daniël Cornelis) Steenbergen (1911 - 1997) Meer informatie
Straatnaam: Kolonel Johnsonstraat, hoek Hoogstraat
  Veghel
Materiaal: Brons, Zwerfkei
Jaar van plaatsing: 1959

Omschrijving:

Het 'Airborne-monument' in Veghel is een bronzen beeld van een kangoeroe, geplaatst op een zwerfkei. Op de steen zijn een plaquette en het embleem van de 101ste Airborne Divisie (de 'Screaming Eagle') aangebracht. De zwerfkei weegt 11.876 kilo.

In juni 2010 is de koperen plaquette van het monument gestolen. In augustus 2010 hebben onbekenden de plaquette voor het politiebureau in Veghel achtergelaten. De plaquette was zwaar beschadigd doordat geprobeerd was de letters van de plaquette te slijpen. 

Het monument herinnert de inwoners van Veghel aan de landing op 17 september 1944 van het 501ste Regiment van de 101ste Airborne Divisie in het kader van Operatie Market Garden. De radiocodenaam (de zogenaamde "radio call sign") van deze divisie was 'Kangoeroe'.

Operatie 'Market Garden' was een groot offensief van 17 tot 26 september 1944, waarmee de geallieerden vanuit België Nederland wilden bevrijden. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veiligstellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Son (ten noorden van Eindhoven) en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek (ten oosten van Nijmegen) en de 1ste Britse Airborne Divisie ten westen van Oosterbeek. Later volgde ook nog de landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel. 

Het 501ste Regiment heeft onder leiding van Kolonel Howard Johnson na de landing in het droppingsgebied bij Veghel de bruggen over de Aa en de Zuid-Willemsvaart veroverd. In samenwerking met leden van de plaatselijke bevolking uit Veghel werd de sluisbrug over de Zuid-Willemsvaart versterkt om het gewicht van de tanks te kunnen dragen. Om 'de Corridor' (ofwel 'Hell's Highway') van Eindhoven naar Arnhem te verdedigen, ontstond op 24 september 1944 in de zandduinen bij Eerde (gelegen tussen Schijndel en Veghel) een zwaar gevecht tussen het 501ste Regiment en de bezetter. Bij deze confrontatie zijn veel slachtoffers gevallen.

Plattegrond: