Navigatie

Spitfire

Spitfire
Spitfire
Spitfire

Kunstenaar: Boukje Hazeleger
Straatnaam: Vlagheide, hoek Bergweg
  Schijndel
Materiaal: Metaal
Jaar van plaatsing: 2016

Omschrijving:

Het speelmonument 'Spitfire' te Schijndel herinnert aan het voormalig vliegveld B.85 dat hier tijdens de oorlog gevestigd was en met zijn piloten en grondpersoneel erg belangrijk was voor de bevrijding van Nederland. 

Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Theo Jansen, de zoon van de stationschef van Station Schijndel (Duits Lijntje) in oorlogstijd. Hij schreef een boek over vliegveld Schijndel waarin hij de wens uitte dat er een monument op het voormalige vliegveld zou komen. 

Het speelmonument is ontworpen door architect Boukje Hazeleger en gerealiseerd door een groep vrijwilligers van welzijnsorganisatie Welzijn De Meierij. Het monument werd op 17 september 2016 onthuld door wethouder Bart Claassen. Bij de onthulling was de toen 93-jarige Leo Hendrikx aanwezig, één van de drie nog in leven zijnde Spitfire-piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de onthulling vloog de enige Spitfire in Nederland over. Dit toestel heeft eind Tweede Wereldoorlog in Frankrijk gevlogen en is nu eigendom van de luchtmacht die in Gilze Rijen gestationeerd is.

Meer informatie: www.4en5mei.nl 

 

Plattegrond: