Navigatie

Morphologie, Geschiedenisjes, Panorama en Kosmologie

Morphologie, Geschiedenisjes, Panorama en Kosmologie
Morphologie, Geschiedenisjes, Panorama en Kosmologie
Morphologie, Geschiedenisjes, Panorama en Kosmologie

Kunstenaar: Geert Mul Meer informatie
Straatnaam: Kerkdijk - Noord 8, In de Knoptoren (tijdens activiteiten in de Knoptoren en op afspraak)
  Sint-Oedenrode
Jaar van plaatsing: 2020

Omschrijving:

Het beklimmen van de Knoptoren is een belevenis geworden. De wenteltrap voert langs 15 geschiedenisjes; kleurrijke raampjes die de vensters vormen op de rijke geschiedenis van de kerk. De beelden zijn net zo raadselachtig als de afbeeldingen in vroegchristelijke kerken, en nodigen uit eigen verhalen te vertellen. 

Halverwege de klim is op de zolderkamer, als een soort fata morgana, een 'morphologie' van het kerkgebouw te zien. Het is een animatie van het gebouw dat langzaam ronddraait en door de tijd beweegt. Er bestaan honderden schilderijen en tekeningen van het kerkgebouw. Deze zijn op het 3d-model 'gemapped'. 

Eindpunt van de beklimming is de torenkamer. Op vier beeldschermen is het uitzicht te zien door de vierseizoenen heen. 

Als bonus is in de benedenzaal een tweeluik met het videowerk 'Kosmologie' te vinden. Ze verbeelden de relatie tussen de mens en het heelal, de schepping, het sublieme. Vanuit het perspectief van 360 graden filmopnames is het uitzicht vanuit de kerktoren binnenstebuiten gekeerd. Er ontstaat een verloop tussen twee momenten waarop er een planeet zichtbaar is. De ene planeet bestaat uit de toren en het landschap met daaromheen de lucht en de wolken. De andere planeet bestaat uit de lucht en de wolken met daaromheen de toren en het landschap.

Met deze kunstwerken plaatst Geert Mul historische thema's in de tegenwoordige tijd. Hij stelt de religieuze en culturele geschiedenis van de kerk centraal, alsmede religie en spirituele beleving in algemenere zin. 

De kunstwerken zijn tijdens openbare activiteiten in de Knoptoren en op afspraak te bekijken.

Meer informatie: www.geertmul.nl

Plattegrond: