Navigatie

Leestekens in het landschap

Leestekens in het landschap
Leestekens in het landschap
Leestekens in het landschap
Leestekens in het landschap

Kunstenaar: Birthe Leemeijer Meer informatie
Straatnaam: Dommel
  Sint-Oedenrode
Jaar van plaatsing: 2020

Omschrijving:

Zonder onderbreking kan de wandelaar via de Hooibrug zijn weg over de Dommel vervolgen. Het is alsof het landschap over het water heen loopt. De brug biedt plaats aan planten, dieren en mensen, en vormt niet alleen een letterlijke verbinding tussen de beide oevers, maar ook een figuurlijke: een verbinding in tijd. Het hooilandschap uit het verleden wordt bloemrijk grasland dat meer biodiverstiteit gaat brengen. Ook met hulp van andere 'leestekens' maakt Birthe Leemeijer het landschap leesbaar.

Met oude en nieuwe bouwstenen borduurt zij ook met het Uitkijkpunt en een aantal tourniquets (klaphekjes) voor op kenmerken uit de omgeving, zoals de populieren, de schuren met verzamelingen van oude voorwerpen en materialen, en het ambachtelijk klompen maken. Leemeijer maakt gebruik van de lokaal aanwezige kennis van en omgang met materialen. 

Het uitkijkpunt, een bestaande schuilhut in het landschap, is met hulp van betrokken vrijwilligers uit Sint-Oedenrode opgeknapt en behouden gebleven. Openingen in het bouwwerk bieden uitzicht op het omringende landschap. 

De drie werken van Leemeijer verwijzen zowel naar het verleden als naar de toekomst. Een belangrijk uitgangspunt is dat bestaande landschappelijke elementen het beeld bepalen en dat het wandelpad wordt opgenomen in de omgeving. Het landschap neemt de wandelaar mee.

Meer informatie: www.birtheleemeijer.nl

Plattegrond: