Navigatie

Bevrijdingsmonument

Bevrijdingsmonument
Bevrijdingsmonument
Bevrijdingsmonument
Bevrijdingsmonument

Kunstenaar: Jac/Jacques (Jacobus Antonius) van Rhijn (1921 - ) Meer informatie
Straatnaam: Corridor, hoek met Borchmolendijk.
  Sint-Oedenrode
Materiaal: Aardewerk, Baksteen, Hardsteen, Zandsteen
Jaar van plaatsing: 1946

Omschrijving:

Het bevrijdingsmonument in Sint-Oedenrode is een zandstenen beeld van een vrouwenfiguur met in haar hand een vredesfakkel. Het monument is onthuld in 1950 door het Comité 'Oprichting Oorlogsmonument'. Op het gedenkteken is een plaquette aangebracht. Deze plaquette is op 4 mei 1995 aan het monument toegevoegd. Op 4 mei 1999 zijn de namen van twee mensen aangebracht die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Het bevrijdingsmonument in Sint-Oedenrode is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen en vier verzetsmensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan de bevrijding van het dorp door Amerikaanse parachutisten en aan de twee medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Sint-Oedenrode werd bevrijd tijdens operatie 'Market Garden', het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944. Tijdens deze operatie zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist.

 

 

Plattegrond: