Navigatie

Monument to the Dutch

Monument to the Dutch
Monument to the Dutch
Monument to the Dutch

Kunstenaar: Andre van Bergeijk
Trudie Broos
Straatnaam: Corridor
  Centrum
Materiaal: Brons, Graniet
Jaar van plaatsing: 1996

Omschrijving:

'Monument to the Dutch' herinnert de inwoners van Sint-Oedenrode aan de landing in september 1944 van 10.000 parachutisten van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie. De divisie stond onder commando van generaal Maxwell Taylor die in kasteel 'Henkenshage' enige dagen zijn hoofdkwartier had.

Sint-Oedenrode werd bevrijd tijdens operatie 'Market Garden', het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944. Na de landing bij Sint-Oedenrode volgde een zware tiendaagse veldtocht om de cruciale verbindingsweg ('de Corridor' genaamd) van Eindhoven via Sint-Oedenrode naar Arnhem open te houden voor tanks van het Britse Tweede Leger. Op deze 'Hell's Highway' streden verzetsmensen aan de zijde van de Airborne militairen. De geallieerden waren blij verrast met het grote aantal vrijwilligers dat zich op allerlei terreinen verdienstelijk maakten. Vanuit deze strook werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Het gedenkteken is een geschenk aan de bewoners van de Brabantse Corridor als dank voor hun moed, sympathie en vriendschap. Het monument is onthuld op 16 september 1994 door de veteranen van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie ter gelegenheid van de 50ste herdenking van D-Day.

Het monument is een architectonisch ontwerp, vervaardigd uit gepolijst graniet. Een staande rechthoek wordt omringd door een fries (voorstelling). In de fries van gepolijst hardsteen zijn in reliëf taferelen van de bevrijding en de Nederlandse hulp aan en vriendschap met de bevrijders gegraveerd.

Plattegrond: