Navigatie

Medaillons

Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons
Medaillons

Kunstenaar: Paul Haentjes
Straatnaam: Borchmolendijk, Tussen De Knoptoren (Eerschotseweg) en Paulus Gasthuisjes (Heuvel)
  Sint-Oedenrode
Materiaal: Beton, Messing
Jaar van plaatsing: 2000

Omschrijving:

Een warme zomeravond wandeling door het huidige Rooi die zomaar een historische wandeling kan worden. Een wandeling waarbij je jezelf juist in het Rooise verleden waant. Jezelf bedenkend dat er 100 jaar geleden iemand anders op de plek stond waar jij nu staat. Of dat er op de plek van dat huis een paar 1000 jaar geleden ook al iemand woonde.

Het gaat hier niet om één enkel kunstwerk, maar om een hele reeks. Te vinden in het wegdek van de Paulus Gasthuisjes tot de Knoptoren. Medaillons die een gebeeldhouwd reliëf vormen te midden van het plaveisel. In elk van deze medaillons vertaalde kunstenaar Paul Haentjes (Boxmeer, 1962) belangrijke gebeurtenissen en karakteristieke punten uit het Rooise verleden in symbolen en tekens. Deze 16 medaillons staan echter niet op zichzelf, maar gaan een verbintenis aan met elkaar. Dwars door vele tijdlagen heen. Haentjes plaatste kettingsymbolen aan het begin en het eind. Koppelstukken in het midden. Markeerpunten van een onzichtbare lijn. Een route samenklinkend. Heden en ver verleden verbindend.

Ontdek het wapen van Sint-Oedenrode, 4 maal tegen elkaar gelegd. Ontdek een kerk op een kerk. Bestudeerd een plattegrond van een woning uit de vroege ijzertijd. Pas op voor het oog; bekeken en bekeken worden op de Markt. Stap denkbeeldig in de tram op de plek van de oude tram opstapplaats; verstap je niet op de wissel! Ervaar de beweging van de molen middels het waterrad. Vindt het muuranker; het teken van de watermolen. Wees voorzichtig bij de kolk; het opvangbassin van water voor de molen. Kijk door het raam van de vroegere synagoge. Ervaar de verschillende culturele betekenissen van het zonnewiel. Zie de klaver. Leg je hand op de deur- en raamverbindingen van de Knoptoren.

Medaillons als schakelpunt. Verbintenissen tussen toen en nu. Sinds 2000 liggen zij in het wegdek van Sint-Oedenrode en geven de lijn tussen Rode en Eerschot weer. En zo kan het zomaar gebeuren dat een doordeweekse wandeling een processie van tekens en symbolen wordt. Dat een veel betreden pad onbekend blijkt te zijn. Dat bepaalde punten een onverwachts mooie verdieping geven aan een bekende weg.

Plattegrond: