Navigatie

Dorus van Oorschot

Dorus van Oorschot
Dorus van Oorschot
Dorus van Oorschot
Dorus van Oorschot

Kunstenaar: Toon Grassens
Straatnaam: Venushoek, Schootsestraat
  Schijndel
Materiaal: Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 1997

Omschrijving:

Theodorus (Dorus) van Oorschot was een Nederlandse kunstschilder uit Schijndel. Hij werkte voornamelijk in een impressionistische stijl met veelal het dorp, het boerenleven, de natuur en het Brabants landschap als onderwerp.

Hij wordt in 1910 als jongste geboren in een gezin met tien kinderen. Als kind krijgt hij de Engelse ziekte, waarna zijn rechterarm niet goed meer functioneert en waardoor hij met zijn linkerhand schildert. Zijn moeder overlijdt als Dorus dertien is; zijn vader twee jaar later. Hij stopt met school en gaat aan het werk als schaapsherder. Drie jaar later wordt hij leerling bij een huisschilder, wat hem beter bevalt. Maar zijn hart ligt echter bij de schilderkunst.

Van Oorschot heeft nooit een echte schildersopleiding kunnen volgen; hij is autodidact. Wel volgt hij cursussen en privélessen. Zijn schildertalent blijft niet onopgemerkt. Vanaf eind jaren 50 raken twee kunsthandels in Eindhoven en Rotterdam bijzonder onder de indruk van zijn werk en zijn schilderijen worden daar goed verkocht.

Tot 1972 woonde hij in een woning met atelier aan de Dokter Poelsstraat, nabij het centrum van Schijndel. Daarna verhuisde hij naar de Venushoek ten westen van Schijndel, waar dit beeld in de buurt staat. In 1989 sterft hij.

Van mei 1997 tot en met december 2008 werd zijn collectie getoond in zijn voormalige atelier, Museum Atelier Van Oorschot aan de Venushoek. In 2019 werd de collectie van ruim 120 kunstwerken (na een eerdere bruikleenovereenkomst) als schenking overgedragen aan Museum Jan Heestershuis.

Toon Grassens (1940) is een Nederlandse beeldhouwer uit Gemert. De meeste beelden van hem zijn gemaakt van brons en staan in de provincie Noord-Brabant. Zijn beelden zijn in het algemeen naturalistisch en kenmerken zich door een hoge mate van detaillering. In 2005 maakte hij een bronzen beeld van Bonfire, het paard van de meervoudig dressuurkampioene Anky van Grunsven, in het Brabantse Erp.

Meer informatie: www.kunstcollectiemeierijstad.nl

Plattegrond: